"And the day came, when the risk to remain tight in a bud,
was more painful than the risk it took to bloom." 

(Anaïs Nin)

Interview met Anna 

'Iedereen houdt van spelen'
'Rondjes draaien met je lichaam in plaats van in je hoofd'
iHOOP is: alles weer even op een rijtje zetten
Kennis integreren in je lichaam
De vrolijkheid weer terugbrengen in je leven
'Je leert je energie op de beste manier in te zetten'
Drie stappen om in de flow te komen

 

Hoepelen als levenskunst, door de Berber Rip van 'De Opfrisfabriek'

Hoepelen is hip. Niet alleen zangeres Beyonce en First lady Michelle Obama doen het, ook steeds meer Nederlanders pakken de hoepel op. Niet gek, want hoepelen is goed voor de lijn en vooral een hele leuke en vrolijke activiteit. Een bijzonder initiatief op hoepelgebied is 'iHOOP', dat op een speelse manier zorgt voor meer energie, balans en plezier in het dagelijks leven. 

iHOOP is opgericht door Anna Loots, een sport- en bewegingspsychologe uit Amsterdam. Zij verwierf bekendheid met haar inspirerende hoepelperformance in de talentenjacht Holland's Got Talent. Daar wist ze de jury en het publiek te betoveren met haar kunst, waarin zij grote levensthema's weet te vertalen naar bewegingen met een hoepel. 

De Opfrisfabriek zocht Anna op, om haar te vragen wat het iHOOP-concept kan betekenen voor mensen die gekozen hebben voor een alcoholvrije levensstijl. 

'Iedereen houdt van spelen'

iHOOP is te omschrijven als een mix van het positieve effect van sporten, de mindfulness van yoga en de speelse mindset van een kind. En dat slaat aan. "Iedereen houdt van spelen," vertelt Anna bij een kopje muntthee, tijdens ons gesprek in een Amsterdams café. "We zijn allemaal kind geweest. Dat ongeremde genieten zit in ieder persoon."

Bovendien is iHOOP een goede work-out. Wie flink veel calorieën wil verbranden om inshape te komen (of te blijven!), kan zijn hart ophalen tijdens het hoepelen. Je verbrandt zo'n 500 calorieën per uur en je krijgt er een slanke taille van. Ook helpt het tegen stijve spieren. Anna: "Bij hoepelen beweeg je je hele lichaam. Het maakt je flexibeler en soepeler. Zeker naarmate je op meer plekken op je lichaam met hoepelen gaat oefenen, heeft dat effect." 

'Rondjes draaien met je lichaam in plaats van in je hoofd'

Anna combineert in haar workshops het sport- en spelelement van hoepelen met mindfulness, de leer van opmerkzaamheid en bewuste aandacht voor het moment. Dat maakt iHOOP tot een uniek concept, waar mensen die hun alcoholprobleem willen overwinnen - of al hebben overwonnen- veel aan kunnen hebben. "Je hebt iets heel concreets om je aandacht op te vestigen. Namelijk die hoepel. Dan kun je niet luisteren naar vervelende of dwingende stemmen en gedachten in je hoofd. Je draait rondjes met je lichaam in plaats van in je hoofd. Dat is voor mensen die worstelen met een alcoholprobleem een lifesaving change." 

Volgens Anna kan iHOOP gestopte drinkers helpen om meer zichzelf te zijn en hun natuurlijke grenzen te ontdekken."iHOOP gaat over het gevoel om dingen op te merken op een positieve manier. Het is een speelse manier van zen zijn." Door te hoepelen wordt de aandacht automatisch gericht op de beweging en op het lichaam, en niet meer op de gedachtestroom. "Dan kun je weer voelen. En als je kunt voelen, kun je de grenzen ervaren die je lichaam aangeeft. Je leert op deze manier weer te luisteren naar je lichaam. Je intuïtie komt weer naar boven. Daardoor ga je (weer) leren voelen wat werkelijk goed voor  je is. Dat is het allerbelangrijkste: niemand weet beter wat er goed is voor jou dan jijzelf."

iHOOP is: alles weer even op een rijtje zetten

De beweging van het hoepelen zorgt voor een verandering in de houding en doorstroming van het lichaam, en daardoor voor veranderingen in de geest. "Je voeten gaan heen en weer, en dat zorgt letterlijk en figuurlijk voor meer balans", somt Anna op. "De knieën zorgen voor meer flexibiliteit en veerkracht, de heupen zorgen voor meer vertrouwen. Het middel, daar wordt elke keer je aandacht naar toegebracht, je core, daar draait het om. Je borstkas krijgt een open houding, waardoor je ruimte creëert om jezelf lucht te geven, en de schouders - waar stress, hard werken en zorgen zich vastzetten - krijgen ruimte en ontspannen."

iHOOP is vooral heel concreet, benadrukt Anna: "De bedoeling is dat alles weer even op een rijtje wordt gezet. Dat je je hoofd en lichaam samen laat werken, in plaats van alleen vanuit je hoofd of alleen vanuit je lichaam te bewegen." 

Kennis integreren in je lichaam

De interesse voor lichaam en geest, en de wisselwerking tussen die twee, speelt al jaren een belangrijke rol in Anna's leven. Toen zij op haar veertiende deelnam aan een outdoorkamp had ze een belangrijk inzicht. "Ik ontdekte hoeveel kracht een mens eigenlijk heeft, en hoe belangrijk het ervaren van die eigen kracht is. Dat vond ik zo stoer, toen had ik voor het eerst sinds lange tijd weer het gevoel, van 'wow, ik kan dit!' Toen wist ik dat ik daar meer mee wilde doen." 

Dat was het begin van een ontdekkingstocht naar manieren en methodes om mensen op een bewegelijke manier te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Anna volgde verschillende studies en bracht haar kennis in de praktijk tijdens het begeleiden van outdoorkampen in Engeland. 

Deze ervaringen deden haar beseffen dat beweging essentieel is om je als mens te ontwikkelen en verandering teweeg te brengen. Verandering is immers beweging, en beweging is per definitie ook verandering. Anna: "Veel mensen proberen de filosofische inzichten van grote denkers als Rumi en Boedha in hun leven toe te passen. iHOOP laat mensen deze inzichten ervaren, zodat de kennis meteen in het lichaam zit. Wanneer je bijvoorbeeld het gevoel “Bij Jezelf Zijn” kunt herkennen in je bewegingen, kun je dit ook in je dagelijkse leven opmerken. De bewegingen zorgen ervoor dat je deze inzichten ook daadwerkelijk kunt inzetten in je leven. Het gaat erom dat je deze inzichten integreert, dat ze in elk celletje van je lichaam zitten. Kennis is echt compleet useless als het niet in je lichaam geïntegreerd is." 

Na lang schaven, uitproberen en opnieuw bijschaven werd twee jaar geleden de iHOOP- methode geboren. Daarbij nam Anna zichzelf als uitgangspunt: "Ik heb altijd heel goed opgelet wat er met mij gebeurde. Ik ben er vanuit gegaan dat als ik ergens problemen mee heb, dat andere mensen dat dan ook hebben. Ik vroeg mij vaak af: wat vind ik nou zelf? Wat is mijn eigen levensfilosofie en wat hebben anderen daaraan?"  

De vrolijkheid weer terugbrengen in je leven

Anna weet als geen ander hoe zwaar en ingewikkeld het leven soms kan zijn. En wat kan helpen om  de draad weer op te pakken. Toen zij na zes jaar studie en werk in het buitenland op haar 24e weer naar Nederland kwam, brak voor haar een heftige periode aan. De overgang van het leven in de Engelse natuur naar het drukke en imagobewuste Amsterdam viel haar zwaar. De grootste klap was dat haar vader ernstig ziek werd, en overleed. "Het voelde als een soort oorlogsgebied, alles werd grijs, en niks was meer leuk".  

Toch slaagde Anna erin deze moeilijke tijd te overwinnen. Vooral door zich af te vragen hoe zij weer plezier kon hebben, en hoe ze weer van dingen kon gaan genieten. Haar onderzoek richtte zich op de vraag hoe zij de speelsheid en vrolijkheid van haar jeugdjaren weer terug kon brengen in haar dagelijks leven. Hoepelen bleek datgene te zijn wat ze zocht. "Er is iets in hoepelen, waardoor je niet meer zwaar kunt zijn. Je kunt niet hoepelen en tegelijkertijd zwaar op de hand, zwaarmoedig of zwaarvoetig zijn." Toen ze haar eigen ervaring testte bij  anderen, bleek ze goud in handen te hebben.  "Er gebeurt iets heel leuks in mensen, alleen al wanneer ze hoepels zien, maar ook als ze mensen zien hoepelen, en al helemaal als ze zelf gaan hoepelen."

'Je leert je energie op de beste manier in zetten'

Anna ziet iHOOP als een concept dat ook buiten de cursus toegepast kan worden. De hoepel kan volgens haar dienen als een metafoor voor het leven. "Reacties die je tijdens het hoepelen ervaart, zijn vaak dezelfde als je reacties in het dagelijks leven", legt Anna uit. "Wil je als het even niet lukt het liefst die hoepel op de grond pleuren en boos weglopen? Ga je met je schouders omhoog? Op je tenen lopen? Waar het om gaat is dat je tijdens het hoepelen leert te voelen. Wat voelt lekker? Wat werkt? Wat geeft mij energie? En vervolgens leer je om dat meer te gaan doen. Je zet je positieve energie in om te zorgen dat die hoepel draait, dat die zo efficiënt en soepel mogelijk draait. Op die manier wordt het hoepelen steeds leuker. Dat is een skill die je mee kunt nemen naar het dagelijks leven."

Drie stappen om in de flow te komen

Er zijn binnen het gedachtegoed van iHOOP drie basisstappen om je energie op de beste en meest efficiënte manier in te zetten. Het uitgangspunt van iHOOP is dat een ieder de CEO is van zijn eigen leven. Dat iedereen (bewust en onbewust) zijn eigen leven creëert. Anna wil met het 3- stappen plan mensen leren hoe ze dit op de meest efficiënte en leuke manier kunnen doen. Anna schetst de 3 stappen als volgt.

1)  Zorg dat je in de hoepel komt, zowel met je hoofd als met je lichaam. In de hoepel stappen betekent indirect dat je ruimte voor jezelf creëert. Die ruimte heb je nodig voordat je kunt ontwikkelen. Ter vergelijking: Je hebt eerst een canvas nodig voordat je kunt gaan schilderen. Je hoepel is je kader, je structuur. 

2) Als je in die hoepel staat, focus je aandacht op het ritme. Een indirect gevolg van op het ritme letten, is dat je gaat voelen. Al voelende weet je wat je het liefste op dat canvas wilt schilderen. De grote switch  is dat je voelt dat je in het ritme mee kunt gaan, in plaats van dat je het ritme zelf creëert. Dat is het verschil tussen pushen en meehelpen. Het ritme helpen te blijven staan is hoe je vanuit souplesse kunt creëren.

3) Als het dan lekker gaat, genieten ervan! Zo creëer je, als CEO van je eigen leven, vanuit souplesse het mooiste bedrijf. 

"Als je niet in die hoepel zit, als je de flow niet meer voelt," wil Anna aan het eind van ons gesprek nog meegeven, "moet je ervoor zorgen dat je er wél in komt. Laat alles vallen wat je kunt laten vallen en ga op zoek naar wat je nodig hebt om wel lekker te gaan, in de hoepel te komen en de flow te voelen. En ga die dingen als eerste doen."